LAVILAT.COM - Kai, Sanna ja Sakke Lavila rakentavat talon 2003-2004

On se vaan hienoa olla tilallinen.

Soittelua sinne tänne
01.03.04 21:00 :: Kommentit (0)

Merkinnät ovat jääneet taka-alalle paineen pikkuhiljaa laskiessa ja pikkutöiden painaessa päälle.

Postista soitettiin päivällä ja ehdotettiin postilaatikon paikaksi Saurakallion ja ison tien liittymäkohtaa. Kuulemma ei ihan pihaan olisi tarvinnut sitä laittaa, eivät jaksa yhden talouden takia posteja sinne asti kantaa. Nöyrinä sitten Saken kanssa iltapäivän ratoksi väsäsimme uuden telineen ja siirsimme boksin sinne mihin sen halusivat eli noin 360 metrin päähän talostamme. Haja-asutusalueella on tällaista. Eipä siinä mitään, ei tuolta luukusta juurikaan kiinnostavia paketteja löydy ja haemme postit kuitenkin vasta töistä palattuamme. Samalla postilaatikkoreissulla irroitin Kastellin ohjauskyltit tien päästä.

Pärnänen toi loput kupariesineet kotiin kuljetettuina. Jäljellä oli vielä takan päällyspelti ja sähkölieden huippuimurin tötsä. Tavarat hieman viivästyivät kuparinvanhennusaineen metsästyksen takia. Kupari on kuitenkin kaunista ja tavara hienosti tehtyä eli kymmenen pistettä.

Soitin illalla keittiöasentajallemme Juurakolle ja kyselin loppujen tavaroiden toimitusaikaa. Lupaili keskiviikoksi. Muutama hyllykannake, wc:n kaapiston ovet ja roskis- sekä pyykkikorit puuttuvat vielä.

Soitin myös Epalle muutamasta halogeenikytkennästä, jotka olivat jääneet. Tauti oli vienyt miehen, katsellaan huomenna.

Sannan kännykkälaturia ei ole löytynyt vieläkään, kokeilimme illalla Saken leikkitraktorin akkulaturia, jossa oli lähes samat jännite- ja virta-arvot, mutta eipä onnannut. Oma laturini oli onneksi jäänyt töihin perjantaina, ja säästyi näin ollen hukkaamiselta.

Jussi käväisi illan päälle tsekkaamassa lopullisen tuloksen. Viime käynnistä oli kuulemma jo suurinpiirtein kuukausi, vaikka sekin päivä tuntui aivan eiliseltä. Kylläpä se aika rientää.

Iltapalaksi lämmitimme kaakaot puuliedellä. On se vaan hienoa olla tilallinen.

Jätteitä haetaan pihastamme tästä lähtien joka toisen viikon keskiviikkoisin.

Roskasopimus
04.03.04 18:00 :: Kommentit (3)

Soitin paikalliselle jätekuskille, joka neuvoi ottamaan yhteyttä Seinäjoen Jätekeskukseen. Asiat tulivat selviksi. Jätteitä haetaan pihastamme tästä lähtien joka toisen viikon keskiviikkoisin.

Hintaa jäteastian (240 l) tyhjentämiselle kertyi muistaakseni 4,68 e kerta. Lisäksi oli joku parin euron jätemaksu kuukaudessa.

Kaapistoasioistakin tuli jälleen soiteltua. Juurakko lupasi yrittää ehtiä tuoda jälkeenjääneet tavarat viikon loppuun mennessä.

Sisällä on muuten melko kuuma iltapäivisin, aurinko paistaa täydeltä terältä koko päivän, mutta pihalla on muikea pakkanen, joten lämpöpumppu pähkäilee lämpöä tarvittavan. Aurinkokompensaatioyksikkö taitaisi olla hyödyllinen hankinta.

Kävimme Epan kanssa Mekvessä. Tilaamaamme tavaraa ei ollut tullut, mutta jotain aivan muuta. Kahteen viimeiseen halogeeniryhmään tarvittaisiin noin 100 w ohjaussysteemit, mutta Mekveen oli jostain syystä tilattu 200 wattinen rottelo, joka ei edes mahdu halogeenin reiästä sisään. Sain kuitenkin maksutta jääkaappiimme mallin mukaisen keskeltä halkeavan ylähyllyn, mitä meille toimitetussa kaapissa ei pettymykseksemme ollutkaan.

Nyt alkaa olla aika kiittää...

SUURET KIITOKSET
05.03.04 15:33 :: Kommentit (0)

Nyt alkaa olla aika kiittää kaikkia rakentamiseen osallistuneita. Ilman teitä tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista. Suurin osa virittelystä meni hienosti, eikä yllätyksiä kauheasti ilmaantunut.

Kehoitan kuitenkin kaikkia talonrakentamisurakkaan ryhtyviä pyytämään kaikki tarjoukset ja toimitusajankohdat ym. yksityiskohdat AINA ja EHDOTTOMASTI paperilla. Monta turhaa kinastelua jää väliin. Kauppojen tekohetkellä tämä asia saattaa tuntua kovinkin turhalta, mutta tehkää itsellenne palvelus ja älkää jättäkö papereita tekemättä tai pyytämättä. Se valistuksesta, nyt kiitosten pariin.

Eli mahdollisimman suuret kiitokset ainakin seuraaville suurimman panoksen antaneille (lista täydentyy sen mukaan kun muistot pulpahtelevat esiin, tässä siis kaikki viikko- tai kuukausitolkulla paikalla hikoilleet):

Jorma (kirvesmies, jota ilman rakentaminen olisi venynyt huomattavasti pidemmälle aikavälille, lisäksi loputon rakentamisen tietolähde ja maailman tarkin ja tunnollisin työmies)
Tauno (isäni, hankintapäällikkö, jokapaikan höylä, tuntee kaikki ja jaksaa tehdä töitä loputtomiin)
Antti (vastaava työnjohtajamme ja tuleva naapurimme)
Eppa (enoni, lomaillut Tuurissa viime syksystä asti puuhastellen työmaallamme sekä sähkömiehenä, että Jorman apumiehenä sekalaisissa hommissa, lisäksi hulvaton seuramies - ei juurikaan hiljaisia tai tylsiä hetkiä)
Tukevat (kaivuri- ja maansiirtohommat ajasta ja paikasta riippumatta, lisäksi aika lailla ehtymätön välivarasto mm. erilaisia putkia)
Kari (IV- ja KVV-vastaavamme, putkityöt sujuvat mainiosti ja aina viimeistään ennen seuraavaa työvaihetta)
ja Kastellin rakennusporukka sekä Töysän kunnan rakennusystävällinen touhu Töysä-bonuksineen ja neuvoineen.

Muuttoavusta kiitosta Tanjalle, Kallelle, Katille, Ossille ja Taunolle. Ja Takamäki-yhtiöt kuittaavat kiitokset Jumpperin lainasta ja loputtomasta suvaitsevaisuudesta erään www-suunnittelijan epäsäännöllisiä työaikoja kohtaan.

Minuutin hommasta 4200 euron tili. Kyllä Töysässä osataan.

Ensimmäinen viikko
09.03.04 12:14 :: Kommentit (0)

Viikonloppuna tuli siivottua autotallia, joka jäi muuton jäljiltä vertikaalisesti puolilleen. Nyt tavarat ovat toisessa järjestyksessä ja talli on horisontaalisesti puolillaan eli lattiaakin näkyy paikka paikoin.

Puuliettä on käytetty keittiön puolella ahkerasti, mainio kampe. Lihat paistuivat ennätysvauhdilla maukkaiksi ja uunikin teki tehtävänsä, vaikka uunin lämpömittari näytti hieman mitä sattuu -lukemia.

Parketti (luultavasti, ehkä muutkin puut, mutta siis ei kuitenkaan varmastikaan pakkanen) paukahtelee mojovasti aina iltaisin, kun olemme asettuneet yöpuulle. Hakeekohan paikkaansa vai paukkuuko lämpimikseen, sitä en tiedä.

Lämpötilaa on tullut säädeltyä eteen ja taakse. Nyt viikon hakemisen jälkeen alkaa lämmöt olemaan kutakuinkin kohdallaan, ellei noita iltapäivien aurinkolisiä lasketa. Kohtahan se Lämpötalon mies tuleekin opastamaan meitä Lämpöässän käytössä ja lämpökäyrien ohjelmoinnissa.

Juurakon viimeiset kaappilähetykset tulivat perjantaina. Nyt on kaikki kohdallaan, paitsi, että eivät olleet huomanneet, että yhdestä keittiönkaapistakin puuttuivat hyllykannakkeet. Kävimme sitten kyläkaupasta hakemassa pussillisen hyllykannatin numero 666:sta. Numero valittiin fiiliksen mukaan, kun emme tulleet mitanneeksi reikien halkaisijoita. Oikeaan osui.

Viikonloppuna teimme Saken kanssa hiihtoladun takapelloille Rocky Balboan malliin, eli minä kahlasin reisiä myöten hangessa ja vedin Sakella täytettyä kolaa perässäni. Seuraavana päivänä tulikin agrologi Jokiaho moottorikelkallaan käymään ja ladun pohjat vahvistuivat entisestään. Olikin muuten mahtipeli ajaa.

Eilen kävimme allekirjoittamassa Töysän kunnassa Töysä-bonus-paperit. Minuutin hommasta 4200 euron tili. Kyllä Töysässä osataan.

Tässä joitain huomioita omakotitaloasumisesta ja...

Kohta kuukausi takana
24.03.04 15:25 :: Kommentit (3)

Tässä joitain huomioita omakotitaloasumisesta ja muusta, kuukauden kokemuksen rinta-äänellä kirjoitettuna.

Lumien pikkuhiljaa sulaessa, pihan siivous on alkanut näyttää entistä enemmän ajankohtaiselta. Etupihaan kertyneet pintavedet ojitimme Saken kanssa hieman sivummalle. Olisikohan sittenkin pitänyt laittaa se viemäri pihaankin. Ainakin pitää lopullisten tasoittelujen yhteydessä katsoa, että vedet virtaavat ja oikeaan suuntaan.

Parkettilattiakin on lopettanut paukahtelemisen. Nyt se varmaan on sitten levossa paikoilleen asettuneena.

Viimeisiä asennuksia odotellaan vielä putki- ja sähkömiehiltä. Mitään erityisen kriittistä ei kuitenkaan enää puutu. Tai no käyttöveden kiertovesipumppu. Eräänä päivänä aloimme oikein miettiä asiaa, lämpimän veden hanasta saanti kestää melkoisen kauan. Eräänä toisena päivänä käväisin tsekkaamassa vesiputkistot. Kiertovesipumppu oli hienosti paikallaan, mutta sähköistys uupui.

Ilmastoinnin loppusäätö on myös vielä tekemättä, sekä puulieden huippuimurin sulkuventtiili. Nyt liesituulettimet ovat joko molemmat päällä tai pelkkä puulieden tuuletin, koska jälkimmäistä ei siis saa suljettuun tilaan. Sähköhellan tuulettimen imukyky ei siis ole huipussaan.

Roskiksen kahden viikon tyhjäyssyklin voisi mahdollisesti puristaa neljään viikkoon, takka ja puuliesi imevät aika hyvin tavaraa. Ilmeisesti suurinpiirtein kaiken ruoan pakkaukseen käytetyn muovin voi polttaa.

Halogeenivalaistus on miellyttävä. Osa muuntajista on vain ilmeisesti liian pieniä (105 w - ryhmässä kolme 25 watin lamppua), jotkut lamppuryhmät alkavat vilkuttaa satunnaisin väliajoin. Tai mistä johtuukaan, enpä tiedä. Toivotaan, että Eppa hoitaa.

Naapurikin näytti aloittavan oman urakkansa alkuviikosta. Viime viikon lopulla eräänä aamuna todistimme Kastellirekan peruuttelua tontille. Täysperävaunusysteemillä näyttää olevan vaan erinomaisen hankalaa peruutella pienistä pihaliittymistä. Muistui aivan oma tavaran saapumispäivä mieleen.

Nyt tätä vain sitten pitäisi alata maksella. Suunnitelmissa on lainanhoitotilin perustaminen, jolle sitten siirretään tarvittavat summat joka kuukausi. Käyttörahan määrä saattaisi olla hieman selvempi näin. Mikäs tässä ollessa, onnea vain kaikille emailia lähettäneille urakkaansa aloitteleville. Ja muillekin, mikäli katsotte sitä tarvitsevan.

Ride on brothers and sisters. Ja hei, ne valmis talo -kuvat ovat muuten tulollaan.

Troopperilta lähti ensimmäinen hammas.

Maitohampaat
31.03.04 07:00 :: Kommentit (2)

Troopperilta lähti ensimmäinen hammas. Talosta tulossa kuvia aivan lähiaikoina.

Niin kova meno, että hampaat irtoaa.

<< helmikuu 2004 :: huhtikuu 2004 >>