LAVILAT.COM - Kai, Sanna ja Sakke Lavila rakentavat talon 2003-2004

Tässä joitain huomioita omakotitaloasumisesta ja...

Kohta kuukausi takana
24.03.04 15:25

Tässä joitain huomioita omakotitaloasumisesta ja muusta, kuukauden kokemuksen rinta-äänellä kirjoitettuna.

Lumien pikkuhiljaa sulaessa, pihan siivous on alkanut näyttää entistä enemmän ajankohtaiselta. Etupihaan kertyneet pintavedet ojitimme Saken kanssa hieman sivummalle. Olisikohan sittenkin pitänyt laittaa se viemäri pihaankin. Ainakin pitää lopullisten tasoittelujen yhteydessä katsoa, että vedet virtaavat ja oikeaan suuntaan.

Parkettilattiakin on lopettanut paukahtelemisen. Nyt se varmaan on sitten levossa paikoilleen asettuneena.

Viimeisiä asennuksia odotellaan vielä putki- ja sähkömiehiltä. Mitään erityisen kriittistä ei kuitenkaan enää puutu. Tai no käyttöveden kiertovesipumppu. Eräänä päivänä aloimme oikein miettiä asiaa, lämpimän veden hanasta saanti kestää melkoisen kauan. Eräänä toisena päivänä käväisin tsekkaamassa vesiputkistot. Kiertovesipumppu oli hienosti paikallaan, mutta sähköistys uupui.

Ilmastoinnin loppusäätö on myös vielä tekemättä, sekä puulieden huippuimurin sulkuventtiili. Nyt liesituulettimet ovat joko molemmat päällä tai pelkkä puulieden tuuletin, koska jälkimmäistä ei siis saa suljettuun tilaan. Sähköhellan tuulettimen imukyky ei siis ole huipussaan.

Roskiksen kahden viikon tyhjäyssyklin voisi mahdollisesti puristaa neljään viikkoon, takka ja puuliesi imevät aika hyvin tavaraa. Ilmeisesti suurinpiirtein kaiken ruoan pakkaukseen käytetyn muovin voi polttaa.

Halogeenivalaistus on miellyttävä. Osa muuntajista on vain ilmeisesti liian pieniä (105 w - ryhmässä kolme 25 watin lamppua), jotkut lamppuryhmät alkavat vilkuttaa satunnaisin väliajoin. Tai mistä johtuukaan, enpä tiedä. Toivotaan, että Eppa hoitaa.

Naapurikin näytti aloittavan oman urakkansa alkuviikosta. Viime viikon lopulla eräänä aamuna todistimme Kastellirekan peruuttelua tontille. Täysperävaunusysteemillä näyttää olevan vaan erinomaisen hankalaa peruutella pienistä pihaliittymistä. Muistui aivan oma tavaran saapumispäivä mieleen.

Nyt tätä vain sitten pitäisi alata maksella. Suunnitelmissa on lainanhoitotilin perustaminen, jolle sitten siirretään tarvittavat summat joka kuukausi. Käyttörahan määrä saattaisi olla hieman selvempi näin. Mikäs tässä ollessa, onnea vain kaikille emailia lähettäneille urakkaansa aloitteleville. Ja muillekin, mikäli katsotte sitä tarvitsevan.

Ride on brothers and sisters. Ja hei, ne valmis talo -kuvat ovat muuten tulollaan.

Ile kommentoi 25.03.04 21:40

Kerrotko vähän lisää tuosta lämpimän veden kiertovesipumpusta -- Millä välillä on kierto järjestettynä (mutta vielä kytkemättä)?
Onko lämpimän veden jakotukki eristetty? Meillä sen eristäminen paransi tilannetta, siinä kun on melko paljon metallia jonka jäähtyminen (esim. yön yli) ei ole hyvä juttu...

Kai kommentoi 26.03.04 11:16

Käyttövesi siis tulee teknisestä tilasta taloon ja palaa varaajalle toista putkea pitkin. Tässä toisessa putkessa on kiertovesipumppu, jonka pitäisi pitää vedet liikkeessä.

Ei taida olla eristetty. Pitänee katsastaa sekin samalla, kun eristää teknisessä tilassa olevat lämminvesiputket.

A-M.Haapala kommentoi 11.06.04 12:47

Kyllä on ollu hienoa lukea rakennusvaiheistanne! Mites kustannusarvio piti? Ollaan vasta aloittelemassa ja MISTÄÄN ei juurikaan saa tietoa kustannusarvion toteutumisesta. Se vaan auttais hahmottamaan kulujen rakentumista. Jos voit kertoa olisimme kiitollisia!

Kommentoi kaikkea ylläolevaa